Zgrzewarki kątowe – gwarancja estetycznego pakowania produktów i wielopaków
Zgrzewarki kątowe to urządzenia z rodziny maszyn obkurczających folię, stosowane na pierwszym etapie pakowania. Ich zadaniem jest zgrzanie, czyli zamknięcie opakowania oraz odcięcie folii termokurczliwej. Technologia zgrzewania kątowego pozwala na wygodne umieszczanie produktu w arkuszu foliowym uformowanym w pół-rękaw, co jest szczególnie przydatne podczas seryjnego zabezpieczania dużych formatów oraz wielosztuk.
Zgrzewarki kątowe można podzielić na trzy rodzaje: ręczne, półautomatyczne i automatyczne.
Pierwsze wymagają dużej aktywności operatora, którego zadaniem jest naciągnięcie folii na specjalną podstawę, umieszczenie na niej produktu, opuszczenie i przytrzymanie ramienia na czas zgrzewania, następnie przełożenie zapakowanego produktu do strefy, w której nastąpi termo-obkurczenie. Niewątpliwą zaletą ręcznych zgrzewarek jest niska cena.
W półautomatycznych zgrzewarkach kątowych praca wspomagana jest przez samo-zamykające się ramię zgrzewające oraz taśmociąg odtransportowujący produkt do tunelu grzewczego. Pozwala to na dużą oszczędność czasu, który operator może wykorzystać na przygotowanie kolejnej partii.
Zgrzewarki kątowe automatyczne wykonują cały proces samodzielnie, wykrywając produkty dzięki systemowi fotokomórek. Wystarczy, że operator lub automatyczny podajnik umieści produkt na taśmociągu wejściowym zgrzewarki. W połączeniu z automatycznymi tunelami grzewczymi TE-Matic, stanowią część nowoczesnych linii produkcyjnych.